ТЕХНОЛОГИЈА

 • Кои се штетите од интернетот и новите техологии ?

  Во последно време се повеќе се зборува за штетите кои во различни сегменти на стопанството ќе ги предизвикаат интернетот и новите технологии. Така, претседателот на...

 • САД со нуклеарна бомба на Месечината

  Покрај целиот научен прогрес и генералното лудило што се случувало за време на Студената Војна, САД сакале да фрлат нуклеарна бомба на Месечината. Идејата била...

 • Телефон кој сам се поправа

  Доколку го испуштите телефонот и стаклото му се скрши, имате две опции: да го поправите/замените само екранот, или целиот телефон. Хемичари од Калифорнискиот Универзитет во...

 • Nokia 9, смартфон со супер моќи

  HMD Global e компанијата која стои зад развојот и производството на новите Nokia смартфони со Android. Тие постигнаа одличен успех со моделите кои ги претстави...

 • Преку очила до надчовечка визија

  За луѓето понекогаш е невозможно да разликуваат премногу слични бои. Но, со нов пар тетрахроматски очила креирани од истражувачите од Универзитетот Висконсин-Медисон, можеби никогаш нема...

 • 3D принтана технологија

  3D принтањето зема огромен замав во секој сегмент од секојдневниот живот. Така насекаде низ светот научниците и инженерите го користат 3D принтањето за остварување на...

 • Sony Xperia L1, смартфон за оние со просечни примања

  Секој од нас посакува во својата рака да има еден од најпрестижните смартфони па токму затоа етаблираните производители навистина се обидуваат да направат допадливи смартфони...

 • Погледнете како да разликувате оригинален iPhone од копија

  Се повеќе сме сведоци на изманипулирани луѓе кои даваат огромни суми на пари за нивните iPhonе смартфони, а добиваат кинески копии кои од ден на...

 • Нова терапија која го уништува ракот

  И покрај големиот напредок на медицината во изминатиот век, лекот за една од најзастапените и катастрофални болести во светот сè уште не е пронајден. Но...

 • Што доколку човекот оствари контакт со вонземјаните ?

  Поголем дел од човечката историја сме гледале кон небото и сме се запрашувале дали постои живот таму во Вселената, а како што технологијата напредува, станува...