МАКЕДОНИЈА

 • ДИК: До 17 часот излезноста е 29 отсто

  Излезноста на граѓаните на референдумот до 17 часот е 29 отсто, односно 521 илјадa граѓани го оствариле правото на глас, соопшти  Државната изборна комисија (ДИК)....

 • Денеска почнува есента

  Во Македонија и на северната хемисфера денеска во 03:54 часот почна есента. Во исто време на јужната полутопка настапува пролетта. На првиот ден од есента...

 • Стрелките на часовникот одат еден час назад

  Еден час назад утрото меѓу сабота и недела на 27 и 28 октомври стрелките на часовникот можеби за полседен пат ќе се вратат наназад. Во...

 • Тивкиот бојкот на врвот, гласно го објавија пратеници на ВМРО-ДПМНЕ

  Дваесетина пратеници на ВМРО-ДПМНЕ на социјалните мрежи најавија дека без разлика на исходот од референдумот, нема да гласаат во Собранието за промена на Уставот. „Како...

 • Македонија слави 27 години самостојност

  Македонија денеска одбележува 27 години од успешно спроведениот референдум во 1991 година на кој македонските граѓани се изјаснија за самостојна и суверена држава. Годинава, празникот...