9 Британски филмови кои мора да се изгледаат!


Филмовите ја имаат таа моќ да нé носат во различни епохи. Одвреме-навреме, сите сакаме да се вратиме во некое убаво минато време преку некој легендарен филм, или пак, да патуваме во иднината, исто така со помош на филм.

filmski-maraton-9-britanski-filmovi-koi-treba-da-gi-gledate-01

Направивме мала ретроспектива на филмски класици од Британската кинематографија.

Романтични, комични, некои тажни – овие култни филмови мора да ги изгледате барем еднаш во животот.

Големите очекувања – 1946

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HbSib00NgiI?feature=oembed]

Црвените чевли – 1948

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xRV6LPtRUyc?feature=oembed]

Дракула – 1958

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZTbY0BgIRMk?feature=oembed]

Лоренс од Арабија – 1962

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zmr1iSG3RTA?feature=oembed]

Пеколен портокал – 1975

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SPRzm8ibDQ8?feature=oembed]

Монти Пајтон и светиот грал – 1974

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=urRkGvhXc8w?feature=oembed]

Разум и чувства – 1995

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Q1rb_c_t1-s?feature=oembed]

Треинспотинг – 1996

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8LuxOYIpu-I?feature=oembed]

Кралицата – 2006

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mqL42sjb96I?feature=oembed]


Skopje ID

Коментирај