5 сливи дневно – за добро здравје

Една сливa содржи 84% вода, протеини, влакна, витамин А, витамин Ц, витамин Е, калиум, магнезиум, а притоа содржи многу малку калории.

01

Со сливите не мора да претерувате. За зачувување на доброто здравје е доволно да јадете само пет сливи дневно.

Доколку јадете пет сливи дневно:

1. Ќе го намалите нивото на шеќер во крвта

02
Сливите можат да ви помогнат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, па дури и ги намалуваат шансите за добивање дијабетес тип 2.

2. Ќе ја подобрите меморијата

03
Ако јадете пет сливи дневно му помагате на вашиот мозок да запомни повеќе информации. Сливите ќе ви помогнат да се ослободите од негативните ефекти на слободните радикали.

3. Здраво срце

04
Една слива содржи 113 мг. калиум. Овој минерал помага во контролирањето на високиот крвен притисок и заштитува од добивање мозочен удар.

4. Подобрување на системот за варење

05
Сливите можат да ви помогнат за подобрување на работата на системот за варење. Доколку имате бавен метаболизам, ставете неколку сливи во врела вода, оставете да се оладат, а потоа замрзнете ги. На овој начин можете да уживате во сливите во текот на целата година.

5. Јаки коски

06
Една студија покажала дека јадењето пет сливи дневно ќе ги направи вашите коски посилни.

6. Здрави очи

07
Пет сливи на ден ќе ви помогнат да го намалите ризикот од добивање сериозна болест на очите или губење на видот.


Милан Атанасов
[fbcomments]
NFL Jerseys 2019 
Translate »