Што дишат скопјани – градот се гуши во загаден воздух


Воздухот во Скопје и понатаму е енормно загаден.

472949543659623608195131326086610227298304n

Висока концентрација на ПМ10 честички синоќа биле забалежани во Аеродром, каде достигнале се измерени 600 ПМ на 100 микрограми.

Во Ѓорче Петров се измерени скоро 500 микрограми на метар кубен ПМ-10 честички.

Во Ректорат, пак, оваа бројка била 10 пати над дозволеното.

Освен Скопје енормно загадени синоќа беа и неколку градови во Македонија.

Во Битола беа измерени 306 милиграми на метар кубен, Куманово 270, а во Струмица 253 милиграми на метар кубен, вечерва исто така загадено е и Кавадарци.


Skopje ID
[fbcomments]
Translate »