Видео: Прекрасните извори на Охридското езеро

Screenshot_16

Охридското езеро е едно од најстарите езера во светот ако не и најстаро во Европа и едно од оние со најголема бистрина на водата која изнесува цели 30м, езеро со уникатен воден еко-систем кој е од светска важност со повеќе од 200 ендемски видови.

Не случајно во 1979 година езерото доби заштита од УНЕСКО а во 2010 НАСА дури именуваше едно од езерата на Титан кои се наоѓаат на далечната планета Сатурн по охридското.

Презервацијата на Охридското езеро кое датира пред-глациалните времиња во суперлатив е феномен на природата. Како резултат на тоа и неговата географска положба односно изолација и непрекината биолошка активност, Охридското езеро овозможува бегство на повеќе реликвии и ендемски слатководни флора и фауна.

Имено Охридското езеро кое испушта вода преку своите “канализации“ еднакви на површина од 2600км2, приливот на води преку кои се полни (50%) доаѓаат преку овие извори кои ги гледате на сликата, едвај (25%) преку реките кои се вливаат и преку врнежите а остатокот доаѓа од водите на Преспанското езеро.

На видеото ќе бидете во можност за момент да ги забележите подводните извори на Охридското езеро како и флората и фауната на реката Црн Дрим која се наоѓа во близина на преубавиот манастир Св.Наум.

Во продолжение неколку слики како и видеото:

Screenshot_20

Screenshot_19

Screenshot_18


Skopje ID
[fbcomments]
Translate »