Подарете мартинки за среќа


4f72d069-41a8-4648-98ca-375395890799-martinka
Мартинките се рачно изработени белегзии , најчесто од конец или волница во црвено бела боја.
Според старата македонска традиција се вели дека мартинките носат здравје и среќа.
Се подаруваат на Летник, стар македонски народен празник, празник на пролетта љубовта и природата.Се празнува секоја година на први март по стар календар.Летник го означува доаѓањето на пролетта , и токму поради тоа мартинката е знак  на пролета.

65656 Белегзијата изработена од црвена боја која ја симболизира крвта и љубовта и белата која ја асоција искреноста најчесто ја подаруваат бабите на своите внуци, но традицијата денес е продолжена и мартинка може да ја  подари секој на својот близок.
Според верувањата, мартинките се носат на левата рака или пак закачени на облека, се додека не расцвета првото дрво, или додека не ја видите првата ластовичка. Потоа се закачува на расцветано дрво со желба за задравје за себе и за тој кој ви ја подарил.
Затоа подарете мартинка и направете некого среќен.


Skopje ID
[fbcomments]
NFL Jerseys 2019 
Translate »