Одлична салата и природен лек: Еве зошто треба да консумирате рукола


Иако во светската кујна се користи веќе со децении, руколата во последните неколку години стана вистински хит во домашната исхрана.

xTBVJ-arugula-preview

Станува збор за медитеранска зелена билка од фамилијата на брокулата, зелката и кељот. Има благо-горчлив вкус и за разлика од дивата, култивираната рукола е покрупна и не горчи. Таа е богата со витамин Ц, каротен, витамини од Б-групата, пектин, калциум, фосфор, железо, магнезиум, калиум и бакар.

Се состои главно од вода и содржи големо количество на јаглехидрати и протеини. Руколата содржи активни состојки кои имаат антиканцерогени својства, позитивно влијаaт на здравјето и го намалуваат ризикот од многу болести.

Што сè лекува руколата?

Оваа билка има бројни лековити својства. Експертите истакнуваат дека руколата го чува срцето, го намалува ризикот од многу болести и содржи материи кои имаат антиканцерогени својства.

Таа се смета за природен антибиотик, го регулира варењето, се користи за лекување на чир, остеопороза, хронична констипација, настинка и кашлица. Освен тоа, руколата ја чисти крвта, ги ублажува болестите на црниот дроб и го намалува ризикот од рак на дојка.

Како да ја користите руколата во кујна?

Руколата е присутна на пазарите од мај до октомври, а нејзината темнозелена боја на листовите укажува на тоа дека е свежо набрана. Најдобро е да се искористи веднаш по купувањето бидејќи брзо ги губи хранливите состојки, посебно витаминот Ц.

Салата од рукола

Потребни состојки: една помала главица зелена салата, 100 грама рукола, една лажичка балсамико оцет, две лажички ладно цедено маслиново масло, морска сол и 50 грама изрендан пармезан.

Припрема: Исецкајте ја зелената салата и руколата, посолете, ставете го маслиновото масло и оцетот и измешајте. На крај додадете го пармезанот.


Skopje ID
[fbcomments]