Македонија е во првото полуфинале на „Евровизија“


Македонскиот претставник нa „Евровизија 2018“, која ќе се одржи во Лисабон, Португалија, ќе пее на првата полуфинална вечер на 8. мај, во вториот дел на вечерта. Ова беше одлучено со ждрепката што се одржа во Лисабон.

inside-altice-arena-lisbon-660x330
Освен Македонија, во првата полуфинална вечер ќе настапат Белорусија, Бугарија, Литванија. Албанија, Чешка, Белгија, Исланд, Азербејџан, Израел, Естонија, Швајцарија, Финска, Австрија, Ирска, Ерменија, Кипар, Хрватска и од Грција.


На втората полуфинална вечер на 10. мај ќе настапат претставниците на Русија, Србија, Данска, Романија, Австралија, Норвешка, Молдавија, Сан Марино, Холандија, Црна Гора, Шведска, Унгарија, Малта, Летонија, Грузија, Полска, Словенија и на Украина.
Во полуфиналињата учествуваат 37 држави, во првото полуфинале 19, а во второто 18. Од секоја полуфинална вечер ќе се квалификуваат по 10. песни, според гласовите од публиката и од стручното жири, во однос 50:50. Во големото финале ќе пеат и Велика Британија, Франција, Германија, Италија и Шпанија, заедно со домаќинот Португалија.
Кој ќе ја претставува Македонија на годинешниот избор ќе се знае после 8. февруари до кога е отворен конкурсот за композиции. Потоа стручна жири комисија ќе избере од пристигнатите трудови и конечно ќе се знае македонскиот претставник.


Skopje ID
[fbcomments]
Translate »